petek, 17. avgust 2012

Sovražni govor

O tem sem že pisal, a po novici, ki sem jo prebral danes, si ne morem pomagati, da ne bi spet spisal krajšega komentarja. Ko preberem besedno zvezo "sovražni govor", me kar pogreje ...

Gre za naslednjo novico, ki je sicer komentar zapisa ministra Gorenaka na njegovi spletni strani: "Gorenak: Zahtevam hiter, zakonit in učinkovit pregon sovražnega govora"

Ne gre za to, da podpiram nasilje. Nek anonimnež je grozil našemu premierju, in iz njegovega zapisa je mogoče razbrati zadostno mero neke norosti, da bi se tudi sam ustrašil podobnega pisanja. Grožnje s smrtjo verjetno res niso najboljši primer, kjer bi podpirali svobodo govora.

Gre za to, kam vodi omenjanje sovražnega govora v takšnem kontekstu. Tu ni nobene potrebe, da bi uporabili besede "sovražni govor" - tu gre za neposredno grožnjo s smrtjo, in nobene potrebe ni, da bi jo poimenovali drugače. To bi lahko naredili le z enim namenom: v slovenskem jeziku uveljaviti besedno zvezo "sovražni govor" in jo pozneje uporabiti za preganjanje drugače mislečih. Ali je res smiselno, da neposredno grožnjo s smrtjo enačimo z besedami Svetlane Makarovič, da je "nekatere stvari treba sovražiti"? Prvo je ogrožanje varnosti določenega človeka, drugo pa je svobodno izražanje lastnega negativnega mnenja. Če se naše mnenje razlikuje od mnenje večine, ali pa od mnenja trenutne oblasti, pa to ne moremo označiti za sovražni govor. Zavedati se moramo, da ima trenutna vlada podporo nižjo od 30% - torej, 70 odstotkom prebivalcev se verjetno zdi primerno sovražiti trenutno oblast, in velikemu odstotku prebivalstva se zdi primerno sovražiti Janeza Janšo.

Takšne stvari se utrjujejo počasi. Počasi, a vztrajno. Prvi korak je utrditi v ljudeh prepričanje, da je sovražni govor nekaj slabega, nekaj, kar je potrebno preganjati. Ko se to prepričanje uveljavi v ljudeh, pa je potrebno pojem sovražnega govora razširiti - od groženj s smrtjo, ki so za večino ljudi nesprejemljive, se razširi pojem sovražnega govora na manj škodljive stvari, kot so na primer grafiti "Ubi Janšu". Na prvi pogled gre za podobno stvar, zapis z grožnjo smrti premierju Janši - a dejansko gre v tem primeru zgolj za izražanje nezadovoljstva s trenutno oblastjo in samim premierjem Janšo, in za nikakršno grožnjo s smrtjo.

Počasi je mogoče definicijo tako razširiti, da je mogoče vsako izražanje negativnega mnenja o delu, ravnanju, prepričanju trenutne oblasti, jemati kot sovražni govor, in torej nekaj, kar je potrebno preganjati. Premaknemo se na območje, ko je mogoče tudi vsako mnenje, ki je nasprotno mnenju trenutne oblasti, označiti za sovražni govor. S tem smo tudi učinkovito uničili temelje demokracije. S prepovedjo drugačnega mnenja smo si utrdili svojo oblast in imamo pravico preganjati politične nasprotnike.

Kot sem že dejal, na tem je potrebno delati počasi, a vztrajno. Danes morda preganjamo "anarhiste", ki svoje mnenje o trenutni oblasti izražajo z grafiti na zidovih. Čez 5 ali 10 let bo legitimno takšne zapise cenzurirati v medijih in na spletu. Čez 20 let bo moj blog prepovedan in umaknjen, jaz pa bom zaprt kot državi in "demokraciji" nevaren človek.

Naj opozorim, da tu ne gre (samo) za utrjevanje oblasti Janeza Janše ali politične desnice. Seveda moramo imeti iluzijo svobodne izbire. Desnica ali levica, v svojem bistvu vsi podpirajo enake neoliberalistične vrednoste. Dragi bralec, sem šel predaleč? Je omemba neoliberalizma v negativnem konkekstu preveč, me boš označil za teoretika zarote, ki živi v oblakih in ni v stiku z realnostjo? Torej, tako bodi. Naj bo za danes dovolj.

Ni komentarjev:

Objavite komentar