petek, 24. avgust 2012

Nategnili so nas


Ljubljana, 26.junij 1991. Dan, ko so bile dovoljene sanje. Sanje o boljši prihodnosti, sanje o demokaraciji, sanje o pravičnosti. Sanje o založenih policah. Potem se je začel nov dan. In z novim dnem novi problemi, in vsak dan bolj in bolj zavedanje, da so nas nategnili.

Divide et impera. Deli in vladaj. Strategija, ki jo je poznal in s pridom uporabljal že Julij Cezar, strategija, ki so jo uporabili na nas. Strategija koncepta deli in vladaj razdeli obstoječe močne strukture in preprečuje, da bi se manjše močne skupine združile. Razdelimo narode Jogoslavije na manjše, šibkejše dele, katerim bomo lažje vladali - s katerimi bomo lažje manipulirali, katere bomo lažje izčrpavali. Katere bomo obrnili enega proti drugemu, in medtem ko si bodo renčali v obraz, bomo za njihovimi hrbti pobrali njihovo premoženje. Se spomnite dogovora med Janezom Janšo in Ivom Sanaderjem o incidentih v Piranskem zalivu?

Divide - et impera. Deli - in vladaj.

In to strategijo lahko danes opazujemo na več področjih. Delitev na leve in desne. Ali si je aktualna oblast kadarkoli prizadevala združiti ljudi? Deli in vladaj. Razdeli ljudi, sej sovraštvo med njimi. Ko se bodo tolkli med sabo, jim bo zmanjkalo energije za upor. Ko se bodo tolkli med sabo, ne bodo opazili, kaj v resnici delajo oblastniki. Izčrpujejo. Ropajo. In utrjujejo oblast.

Ste kdaj pogledali zemljevid Evrope na Google zemljevidih? Pazljivo poglejte. Se Slovenija kaj razlikuje od ostalih držav?



Zakaj je Slovenija siva, medtem ko ostale države izgledajo bele? Poglejmo bliže.



Že jasno? Še malo približam?



Točno tako - sive črte so meje med občinami.

Divide et impera.

Lokalna razdeljenost, ki deluje enako - naredimo veliko manjših občin, z majhnimi pooblastili. Županom pa dovolj velike privilegije, da bo vsak udobno sedel v svojem mehkem naslonjaču, da bo vsak lokalni veljak iz svoje vasi želel narediti svojo občino, ponavadi s popolnoma enakimi razlogi, kakršne se nam vsiljevali pred razpadom skupne države. Centralna oblast v Kopru/ Krškem/ Trebnjem ne skrbi za Ankaran/ Kostanjevico/ Mirno, zato potrebujemo svojo občino. V resnici le nekaj veljakov želi svoj mehek županski naslonjač in udobno župansko plačo. Jutri bo nov dan, ko bomo ugotovili, da centralna oblast le ni tako slabo skrbela za nas, in sprijazniti se bomo morali, da bodo luknje na cestah večje, da bo potrebno razmisliti o novem terenskem vozilu ali pa menjavati kolesne ležaje kot potrošni material.

Se nadaljuje ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar