torek, 21. avgust 2012

Kako bi državo rešil Janez Predvolilni?


Naši vladi bi moral nekdo posredovati modre besede velikega človeka Janeza Velikega Predvolilnega - sledi citat iz njegovega manifesta "10-100":

"Trošarinska politika sedanje vlade na področju naftnih derivatov je ekonomski asurd. Zaradi visokih in nekonkurenčnih cen naftnih derivatov se zmanjšuje povpraševanje in s tem potrošnja ter posledično prihodki državnega proračuna. Predlagamo takšno trošarinsko politiko, da bodo cene naftnih derivatov za 5 do 10 % nižje od cen v sosednji cenovno najugodnejši državi."


Modre besede Janeza Predvolilnega bi še kako prav prišle našemu velikemu vodji Janezu Velikemu (ne)Izvoljenemu pri polnjenju državnega proračuna. Po izračunih Janeza Predvolilnega bi bilo potrebno trošarine znižati tako, da bi bile cene 95-oktanskega bencina med 1,324 in 1,397 EUR (takoj podpišem, tega človeka bi pa z veseljem volil!). Žal Janezu (ne)Izvoljenemu te modre besede še niso prišle na uho, in tako mora sprejemati nepriljubljene varčevalne ukrepe - in namesto, da bi državni proračun polnil z nižanjem trošarin, je trošarine že dvakrat zvišal. Nič čudnega torej, da mora potem povsod varčevati in zniževati stroške.

7 komentarjev:

  1. Cena bencina v Italiji je 2€, torej?

    OdgovoriIzbriši
  2. ... in trošarine se niso zviševale ampak so ostale nespremenjene, bencin se je dražil zaradi višjih cen nafte na svetovnem trgu.

    OdgovoriIzbriši
  3. Niso. Januarja je bil sodček 110EUR, sedaj je 95. Glej http://www.oil-price.net/.

    OdgovoriIzbriši
  4. Cena goriva v Italiji je 1,878 EUR, kar je tretji najdražji bencin v Evropi (podatek: http://www.amzs.si/Cene_goriv_po_Evropi.aspx ). V programu obljublja ZNIŽANJE trošarin na takšne nivoje, da bodo cene nižje od cenovno NAJUGODNEJŠE sosede, ne od najdražje, torej, 5 do 10 % nižje od Hrvaške (tam je cena 1,471 EUR).
    Odkar je nastopila nova vlada, so se cene trošarin dvakrat zvišale (podatek: http://www.mgrt.gov.si/si/delovna_podrocja/notranji_trg/sektor_za_preskrbo_nadzor_cen_in_varstvo_konkurence/cene_naftnih_derivatov/neosvincen_motorni_bencin_95_oktanski/ ). SDS je obljubljala ZNIŽANJE trošarin, pa jih kljub temu viša.

    OdgovoriIzbriši
  5. Vmes se je bencin tudi pocenil, in nato spet dražil.
    Glede na promet je bencin še prepoceni, pa saj bo kmalu po 2 €.
    Program 10+100 je program ene stranke in ne koalicije, zato je duhovičenje primitivno. Cena bencina je drugorazredna tema ob številu mnogo pomebnejših tem, npr. uveljavljenje fiskalnega pakta za katerega so glasovale vse stranke, gre za iskanje dlake v jajcu. Nespoštovanje ratifikacije fiskalnega pakta ima katastrofalne posledice, napram temu je nekaj centov vsake toliko časa pri bencinu nepomebna tema...

    OdgovoriIzbriši
  6. večino ljudi cena benzina precej bolj dotika, kot fiskalno pravilo. če bi kdo prebral, kaj to pravilo je, bi težko oporekal;)

    OdgovoriIzbriši
  7. 10+100 je program ene stranke, vendar - ne zatiskajmo si oči, vsi vemo, kdo ima glavno besedo v tej koaliciji in kakšen vpliv imajo druge stranke (recimo jim: kimavci) v koaliciji.
    Trošarin ne znižajo, ker so bile obljube nerealne. Ne mislim, da bi bilo res možno trošarine zmanjšati in s tem dejansko zvišati prihodke v proračun. Kar mislim, je, da je Janša neupravičeno diskreditiral Pahorjevo vlado (ki je tudi ne zagovarjam) in pridobival glasove z nerealnimi obljubami. In na to hočem opozoriti.

    OdgovoriIzbriši