petek, 27. julij 2012

Spinning Borut

Gledam, kako se odvija Pahorjeva kampanja. Po pranju nogavic gre polagat asfalt.
Pristop je zanimiv - pa vendar ne neko presenečenje od Boruta. Vedno se je poskusil pokazati kot "eden od malih ljudi". Ampak, Borut, preprosti, "mali" ljudje, so katrco vozili pred 20 leti, ne danes. Danes volimo močne politike - ne vzvišene, ampak inteligentne, dobre govornike. Ne želim, da je moj predsednik takšen, kot sem jaz. Želim, da je pametnejši, želim, da je bolj sposoben, želim, da to pokaže. V nasprotnem primeru lahko grem tudi sam za predsednika in upam na najboljše.
Pahor se je odločil, da bo recikliral strategijo Jelcinove kampanje izpred 16 let (priporočam film: Spinning Boris). Ali lahko strategija, ki se je za zelo uspešno izkazala v Rusiji leta 1996, uspe v Sloveniji, leta 2012?
Razmere so vsekakor drugačne, tudi publika je drugačna. Sicer je v slovencih nekaj ruske hladnosti, nekaj ruske zaprtosti. Morda lahko toplina, ki jo je takrat kazal Boris, preko Boruta doseže tudi naša srca.
A sam - osebno - dvomim.
Trenutno stanje v predsedniški tekmi kaže tesen izzid med trenutnim predsednikom in Pahorjem. Zvera še na desni ne marajo - človek nima karizme, v breme pa mu bo tudi podpora nepriljubljene vlade oz. vladnih strank. Monika Malešič iz Grosuplja - morda bo malo drobila glasove, a le zato, ker je ženska. Gospodična bi ukinila ugodnosti predsednikovega zakonca - smešno, za mati samohranilko. Lahko je ukiniti privilegije, ki jih sam ne moreš koristiti.
Pahor sicer ima podporo SD-ja, a volilci ne bodo pozabili oklevanja njegove stranke, ali naj ga podpre ali ne. Še ena stvar, ki me danes moti pri njem: svojo kampanjo je začel tudi v državnem zboru. V imenu "povezovalnosti" kima Janezu Janši. Njegova povezovalnost ima sicer dva obraza. Spomnim se začetka njegovega mandata, ko se je v imenu povezovalnosti glede odločitev posvetoval z Janezom Janšo - po drugi strani pa sprejemal odločitve, brez da bi se posvetoval s svojo stranko.
In kako povezovalno bodo volilci videli njegovo potezo po lanskih volitvah, ko je zaradi osebnih zamer do Zorana Jankovića zavlačeval z odločitvijo - kar nam je januarja posledično prineslo desno vlado?
Po drugi strani sem presenečen nad kratkim spominom slovenskih volilcev. Ko sem bral Orwellovo "1984", si pojma "dvomišljenje" nisem znal najbolje predstavljati. Ko pa vidim, kako lahko mediji obračajo spomin državljanom, se igrajo z njim in ga oblikujejo po svoji podobi, pa le vidim, da to ni bila znanstvenofantastična izmišljotina, ampak jasna vizija, v katero smer se premika človekova zavest.
Torej, novembra napovedujem naslednji rezultat: Türk in Pahor v drugem krogu. Rezultati drugega kroga pa - kdo ve? Desno volilno telo se bo odločalo za Pahorja - vprašanje pa je, kako se bo razdelila levica. Če bi moral staviti, bi v tem trenutku stavil na Türka - a v tem trenutku je za takšne napovedi še prezgodaj.

Ni komentarjev:

Objavite komentar