petek, 20. julij 2012

Psi

Morda je bralec slišal za skrivnostni knjigo "Psi", anonimnega avtorja (s psevdonimom Eros), ki se je pred časom (z nekaterimi inovativnimi prijemi) promovirala pri nas. Avtor se predstavlja za novodobnega preroka, knjiga pa naj bi vrnila človeštvu izgubljeno ljubezen.
Sam sem se skoraj že naivno znebil 77 EUR, kar se mi niti ni zdelo veliko za Božjo besedo, ki mi bo obrnila življenje na glavo in me vrnila nazaj na pot ljubezni. Konec koncev avtor trdi, da je v knjigi predstavil 7 dokazov, da gre lahko zgolj za pisanje neke superiorne inteligence.

Moje sožalje tistim, ki so si olajšali denarnico za ta nateg. Skrivnostni avtor knjige ni razsvetljeni prerok ampak mojster marketinga Igor Kenda, lastnik oglaševalske agencije DCC Marketing, ki je tudi založila in izdala knjigo. Domeno psi.si so registrirali že pol leta pred "skrivnostnimi sanjami", ki naj bi bile pobuda za nastanek knjige. Mojstri marketniga so knjigo promovirali pod raznimi forumi, kjer so se prijavljali z različnimi psevdonimi in hvalili svojo knjigo. Naredili so nekaj večjih promocijskih dogodkov po Sloveniji (na katerih se skrivnostni avtor ni pokazal) in knjiga je hitro postala hit. Pregrešno visoko ceno 77 EUR so utemeljili s simboliko števila 7 in dobički so tu. Svet pa se mi ne zdi nič bolj ljubezniv.

"Zame predstavljajo psi lastnosti, kot so zanesljivost, zvestoba, neskončno predanost in prijateljstvo" - Igor Kenda
"...pes kot prispodoba prav tega in takega Življenja. Bivanja, v katerem se udejanjajo najlepše lastnosti: zanesljivost, zvestoba, neskončna predanost in prijateljstvo." - Manca Košir, recenzija knjige Psi


24 komentarjev:

  1. [psi] se napiše z oglatimi oklepaji,če ne veš,saj je to predzadnja črka grške abecede in je sinonim za psihologijo! žal mi je, da ti knjiga ni dala tistega kar si iskal...jaz sem nad njo navdušena! Imam 4 knjige [psi], brala pa jo bom šestič!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. saj si neumna...knjiga je opis zlovečnosti človeštva in nič se iz nje ne naučiš...tisti, ki jo tako hvalijo si pač mislijo, da so v centru ker jo je nekdo pohvalil..

      Izbriši
  2. zakaj pa potrebuješ 4 knjige? Se jih ne moreš znebiti tud zastonj?

    OdgovoriIzbriši
  3. kupim te 4 izvode za ceno enega.

    OdgovoriIzbriši
  4. knjig imam lahko toliko kot jih zelim,pa ce jih imam 100! ...glede tega,da bi kupil 4izvode za ceno enega pa ne bo slo..

    OdgovoriIzbriši
  5. Prebral sem knjigo. Brala se mi je precej mehanično. Imam vtis, da je avtor na še en način popredalčkal tipe osebnosti, tokrat na tri glavne in dvanajst kombinacij le teh.
    Nato pa na te vnaprej razparcelirane tipe nakvačkal dvanajst zgodbic. Vse skupaj bi zadostovalo za kakšno seminarsko nalogo pri psihologiji, če bi bilo seveda predstavljeno krajše in bolj jedrnato, in če ne bi vmes natresel popolnoma nekredibilnih 'skrivnosti' in 'dokazov'.

    Poznamo namreč tudi resne razvrstitve tipov, npr. po Hipokrat-Galenu, po Eysencku, itd. Najbolj dovršena je po Jungu (16 tipov), ki sta jo oblikovala Myers-Briggs - MBTI.
    Test za ugotovitev svojega tipa lahko opravite tukajle:

    http://www.personalitypage.com/html/portraits.html

    Ne vem od kod avtorju prepričanje, da lahko ena taka poljubna razvrstitev tipov osebnosti reši svet.
    Človek se navznoter me spremeni zaradi nekaj informacij o svoji psihološki strukturi. Spremeni se šele s konkretnim delom na sebi in konkretnim potapljanjem v svoj lasten svet ... A z delom in meditacijo. In ne z nekim 'ključem', ki se ga kupi za 77€.
    Zato, pamet v roke.

    Prebral sem veliko knjig na temo duhovnosti ali psihologije. In moram reči, da me (psi) nikakor ni navdihnila in motivirala k delu na sebi, kar bi moral biti cilj knjige take vrste.

    Glede na avtorjevo pozunanjenost (kičasta knjiga) in žongliranje z "dokazi, skrivnostmi in nagradami" sumim, da gre za agresiven prodor na trg, za pobiranje denarja predvsem od neljubljenih žensk, ki iščejo sladke besede in skrivnostne "ključe" do sreče, v zameno za izrabljeni horoskop, ki jih ne more več nafarbati z iluzijo, da jih za vogalom čaka sanjski moški in popolna ljubezen.

    Eros ni sanjski moški. V to lahko prepriča le ženske, ki niso ljubljene. Pa še od teh le tiste, ki o psiholoških strukturah vedo malo ali nič.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. se popolnoma strinjam s teboj :) seveda pa R.I.P. avtorju Knjige , ki je nisem mogla prebrati, imela sem jo doma ... pa je nisem mogla brat, ker me je na nek način odbijala .....

      Izbriši
  6. Ko prebiram novejše objave lastnika tega bloga ugotavljam, da on kar nekaj piše v našem imenu. Kot, da mi vsi skupaj tako razmišljamo, kakor on to opisuje. Vendar to ni res, da vsi isto razmišljamo in prav zaradi tega se pojavi vprašanje, zakaj on tako piše? Odgovor na to je zelo jasno zapisan v prvem poglavju knjige [psi].

    OdgovoriIzbriši
  7. Knjigo sem kupil samo zaradi tega, če bo slučajno na kakšni regiji sveta dajansko prevladala takšna toplovodna teorija, da imam pripravljene protistrupe enskimi postulati in numerologijo pravljic, tibetanske knjige mrtvih in filma 9 tednov in pol kjer igra Kim Bassinger. V njegov privatni forum sem že napisal da če bom kdaj prišel v knjižnico kjer bojo knjige razporejene v 12 karakterjev, izbranih na slabši način kot se žreba loto, ziher postanem terorist. Knjiga niti ni napačna, če bi bila predstavljena kot novi BIG BROTHER SHOW, da bi bralec vsaj pribljižno že na začetku vedel zakaj gre pri vsej stvari, saj navsezadnje vsebuje nekaj namigov kaj bi človek lahko še prebral, da v prihodnosti nebi nasedel na vsak new age pofl.
    Knjigo sem uspel dobit celo za 50 eur na specifičen način ki bi ga bilo tudi zanimivo razložit, vendar bom to zadržal zase. Lahko edino povem da sem jo kupil od sicer luštne punce Tine Petelin - miss SLO 2009, ki pa žal v določenih stvareh nima treh čistih in ne ve ali pa se dela da ne ve kaj prodaja. Recimo prodaja ultimativno teorijo žvljenja in sedem največjih skrivnosti, ne ve pa kaj so to fibonaccijeva razmerja...skratka s predstaviki te knjige je mogoče komunicirat samo na tak način, da si opereš možgane in s svojega uma pobrišeš vse znanje do katerega si se dokopal do tega trenutka. TEMU JAZ PRAVIM SEKTA IN SEKTAŠKO RAZMOŠLJANJE.

    OdgovoriIzbriši
  8. Sem opazil zgoraj napako. Skratka knjiga vsebuje mnogo že poznanih elementov z drugih literatur, znano prostozidarsko simboliko, predelano grško mitologijo, simboliko tibetanske knjige mrtvih, predelano vedsko znanje in vse to pravi avtor da je nasanjal :). Morda je dobro imeti doma takšno delo edino zaradi tega da je človek pripravljen tudi na najhuje, če kje zavlada takšna toplovodna teorija kjer si avtor celo dovoli spreminjat pomen že uveljavljenih izrazov RACIO, EMOCIO in INSTINKT. Tako si lahko ustvariš protistrupe za različne predelane bučke od teorij življenja.

    OdgovoriIzbriši
  9. Tisti, ki ste knjigo prebrali in na veliko prebirate Erosove komentarje na spletu:
    Vas tale Sedmak(7-lol) na koga spomni? ;)

    http://www.mladina.si/100864/matej-sedmak-peacehiker-okoli-zemlje-brez-denarja/

    http://volkec.blog.siol.net/2009/06/05/intervju-z-matejem-sedmakom

    http://www.dogaja.se/znani-slovenci/23878/matej_sedmak

    http://www.skrivnosti-sveta.com/landmark-forum-izobrazevanje-kult-ali-pranje-mozganov

    http://www.peacehiker.com

    OdgovoriIzbriši
  10. 1. V knjigi piše, da jo je napisal navaden človek, knjigo je ''dobil v sanjah'', tako da ne vem o kakšnem preroku je tu govora.

    2. Če še niste slišali, obstajajo ''domain hunterji'', ki zakupijo domene in potem čakajo na kupce in velike denarce. Če obstaja zgodovina lastnikov, bi lahko videli, kdo jo je prvi rezerviral. Idealno ime za vseslovensko kinološko stran, kajne? No, verjetno je na to mislil tudi prvi lastnik domene...

    3. Knjigo se prebere tako kot vsako drugo. Niti ni slaba. In potem pride na vrsto druga knjiga. Brez žolča. Je to težko?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. mene ni pritegnila niti potegnila ... verjetno že vse vem od pisateljev kot so Kojc, Osho, Sai baba itd ....

      Izbriši
  11. Živjo Rado,

    vidim, da v življenju bolj kritično naravnan na svet okoli sebe.
    Mislim, da je Igor zelo dobro zasnoval knjigo, ne glede na to ali gledate na to le s tržnega vidika ali vsebinskega. Nikakor se ni hote imeti za nekakšnega preroka, saj je tudi knjigo zasnoval tako, da sebe ni omenjal. Igorja sem poznal kot zelo radodarnega človeka, ki je vedno dal za pijačo, jedačo, da se je družba na našem otoku imela fajn in smo lahko diskutirali o najrazličnejših stvareh. Ni bil grebator, kot večina ljudi v tem poslu. Glede na to, da prvi izvod knjige poslal vsem bolj vplivnim slovencem brezplačno (okrog 500 izvodov), mislim, da ni hotel skubiti ljudi. Na internetni strani je imel tudi varianto, da si mu poslal sliko svojega stanovanja in je potem sam ocenil ali si zaslužiš brezplačno kjigo.
    Poznal sem ga že od otroštva, v bistvu bolj njegovo mamo, njega pa sem spoznal mnogo kasneje. Že od nekdaj je bil ljubitelj psov, zato je tudi svoje podjetje poimenoval DCC (Doga comercial company), mogoče je razlog tudi v tem, da je bila domena zakupljena že pred temi sanjami. Verjetno pa so bile te sanje le povod, da je zasnoval knjigo s temi idejami.
    Mislim, da je Igor s to knjigo naredil velik preobrat v slovenski literaturi in verjamem, da bi bil svet mnogo lepši, če bi se vsi vsaj malo držali naukov, ki jih predstavil v knjigi.
    Danes sem izvedel, da je umrl za rakom, ki ga je preboleval dve leti. Igor počivaj v miru na Susku te bomo pogrešali.

    Lp
    Simon Urbas

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. takšne in drugačne nauke smo brali v knjigah ki so spisane že pred 100 leti ... za pol manjšo ceno ... seveda pa R.I.P. avtorju

      Izbriši
  12. .:( BIL JE RES ČLOVEK Z VELIKO ZAČETNICO-dobričina po srcu za male ljudi.

    OdgovoriIzbriši
  13. Ne morem verjeti, da Igorja ni več. Bil je borec in krasen človek. Igor, počivaj v miru, Susak brez tebe ne bo isti.
    Janja

    OdgovoriIzbriši
  14. Igor,poznala sem te od rojstva, več kot 30 let, na Susku bo kar praznina,sploh pa ne boš več užival na King of sea... See you...Sansigota

    OdgovoriIzbriši
  15. Nočem verjeti, Igor, da te ni več, da je bil najin zadnji pogovor lani na Susku, ko si še tako pozitivno gledal na svet in verjel v ozdravitev. Počivaj v miru, naš King of sea! Barbara

    OdgovoriIzbriši
  16. ZAKAJ MORAJO UMIRATI DOBRI LJUDJE TAKO MLADI, ŠE DANES MI MELODIJE TVOJEGA KLAVIRJA DONIJO PO GLAVI, BIL SI NA VSEH PODROČJIH PRESEŽEK IN DOBER ČLOVEK, POGREŠALI TE BOMO VSI, KI SMO SI KRAJŠALI POLETJA S TVOJO DRUŽBO IN TE SPREJEMALI KOT PRIJAZNEGA IN POŠTENEGA KINGA... V NAŠIH SRCIH BOŠ ZA VEDNO - EROS... pasionka

    OdgovoriIzbriši
  17. Zopet posiljujejo knjigo na facebuku in ker sem za to slišala že pred par leti sem prebrala nekaj kar avtor dopušča. Nisem ravno najbolj bister človek, vem pa vseeno toliko, da se ne pustim zmanipulirati s tem psihološkim sranjem, ker takih in podobnih knjig je ogromno. O značajih smo se pa tudi že mi učili v stari šoli, tko, da tople vode niso ravno odkrili. Torej , da živim polno življenje ne rabim filozofskega sranja,ker se lahko skisam. Za vse nejlepše, bogato in ljubezni polno pa se ponuja na dlani matere narave. Ukvarjajte se s športom, pa boste prec zmagovalci :)

    OdgovoriIzbriši