torek, 20. november 2012

Reševanje krize - lahko jo rešiš ti

Bralce, ki so slučajno naleteli na tale zapis, lepo vabim k branju prejšnjega prispevka: Kriza, bankirji in prerazporejanje premoženja. Poskusil sem svoje razmišljanje podati razumljivo, tako da prejšnji preispevek ni pogoj za branje trenutnega. Tale prispevek je malo daljši zaradi teme, ki jo obravnava. Verjetno bom z daljšim prispevkom odvrnil marsikaterega bralca - a če si želiš spremembo, če te zanima, kaj lahko ti storiš za reševanje trenutne težke situacije, te vabim k branju.

Photo: marfis75
V prejšnjem prispevku sem se torej posvetil možnim vzrokom za krizo. Osredotočil sem se predsvem na vidik, ki je sicer mnogim že poznan - vidik prerazporejanja premoženja. Danes lahko poslušamo mnoge levo usmerjene mislece, ki propagirajo spremembo trenutnega kapitalističnega sistema - nekateri vidijo rešitev v komunizmu, drugi v kakšni drugačni socialno usmerjeni ureditvi. Mnogo poslušamo o krivdi kapitalistov/lastnikov kapitala, o krivdi bankirjev, o krivdi borznikov. Poslušamo teoretike zarote, ki nam govorijo o skupinah, ki iz ozadja s pomočjo kapitala in družbenih povezav vplivajo na svetovno politiko, povzročajo vojne in pridobivajo dodatno moč in denar.

Vse to je verjetno res, vsaj v določeni meri. A besede Slavoja Žižka ne bodo nahranile mene in mojih otrok. Rohnenje sindikalista Semoliča o krivdi kapitala me ne bo obleklo. Tudi odobravanje, kimanje in vpitje 30.000 glave množice na Kongresnem trgu ne bo spremenilo vlade in ne bo uvedlo novega družbenega sistema. Vse to je sicer v redu in prav. Prav je, da opozarjamo na družbene nepravilnosti, prav je, da izražamo nezadovoljstvo. A čas je, da od besed preidemo k dejanjem.

Seveda k dejanjem pozivam z besedami, a poskusil bom svoje besede oblikovati drugače. Namesto prazne teorije bom poskusil navesti nekaj praktičnih nasvetov za navadnega človeka, kako prispevati k končanju krize - k premiku v glavah ljudi. Nekdo mora začeti. Zakaj ne TI?

Na tem mestu bi še želel nagovoriti mislece današnjega časa. Filozofe, novinarje, blogerje. Prav je, da izražate nezadovoljstvo, nekateri tudi predlagate alternativo. A predlagati spremembo družbenega sistema politikom današnjega časa je preveč utopično. Večina politike je že preveč skorumpirane in ujete v mreže kapitala in pričakovati spremembo od zgoraj navzdol je nerealno. Spremembo je treba začeti spodaj - pri ljudeh. Ne bomo uspeli z revolucijo, ne bomo uspeli z državnim udarom - s tem bi le zamenjali enega tirana za drugega. Žeja po moči je prevelika - pokažite mi en primer v zgodovini, kjer ni vodja revolucije - ki je morda na začetku imel poštene namene - zlorabil svojega položaja za pridobitev moči? Uspeli bomo počasi, uspeli bomo z delom - če mislimo, da vemo in znamo bolje od drugih, potem to dokažimo - dokažimo to z delom, dokažimo s tem, da bomo konkurenčna alternativa. Torej, poziv mislecem današnjega časa: prav je, da izražamo nezadovoljstvo, prav je, da predlagamo politične spremembe. A naredimo nekaj več. Združimo glave, združimo svoje moči, in predlagajmo alternative navadnemu, vsakdanjemu človeku. Predlagajmo vsakdanjemu človeku, kako spremeniti družbo - korak za korakom, počasi, a vztrajno. In če bodo naše ideje dobre, in če je človeštvo pripravljeno, se bodo prijele, se bodo razširile, in prevladale. Če bodo slabe, bodo izločene. Če človeštvo ni pripravljeno na spremembe, prav tako. A prepričan sem, da bomo našli več pripravljenosti, več moči pri ljudjeh, kot v politiki.

Torej, kot sem omenil v prejšnjem prispevku, prerazporejanje premoženja (ali "pohlepni kapital", kot ga poimenujejo nekateri) je eden poglavitnih vzrokov za trenutno gospodarsko situacijo. Težava ni v sistemu - sistem smo mi sami, sistem je skupek, vsota posameznikov. Kdo od vas lahko zatrdi, da ne bi na položaju moči ravnal popolnoma enako, kot danes ravnajo naši oblastniki - politiki in "pohlepni" bogataši? Pohlepni smo danes vsi. Kaj je pohlep? Ne le želja po denarju - pohlep je v vseh nas v različnih oblikah. Pohlep je, da hočemo nekaj v tem trenutku, takoj - pohlep je, da nismo pripravljeni počakati, da se stvari odvijejo po naravni poti, da se odvijejo, kot so namenjene. Ko čutimo, da se bo zgodil premik, da prihajajo družbene spremembe, jih hočemo takoj. Hočemo jih sedaj. Hočemo jih z revolucijo - in tudi to je pohlep. In ko ne pustimo, da se kolesje samo premakne v pravo smer, ko mu ne pustimo naravnega pospeška, ko pritiskamo na umetne vzvode, lahko tudi kaj polomimo.

To je težava mnogih današnjih politikov. Niso vsi politiki slabonamerni, nekaterim se le preveč mudi, so "pohlepni" v tem, da hočejo določene spremembe izpeljati takoj, pa bi se morda same zgodile v 40 ali 50 letih. Takšno je na primer predlaganje ženskih kvot v upravah državnih podjetij. Trenutno je v Sloveniji v upravnih odborih podjetij 15,9 odstotka žensk. Evropska komisarka Viviane Reding je predlagala tako imenovane "ženske kvote", s pomočjo katerih bi ta delež povišali na najmanj 40 odstotkov - podjetja, ki te kvote ne bi dosegala, pa bi bila kaznovana.

Ostanite z mano, morda se zdi, da mi je ušla rdeča nit - a ravno ta tema mi bo - po naključju ali pač ne - pomagala tudi pri pojasnjevanju idej in predlogov, zaradi katerih še vedno vztrajate pri branju.

Torej, s poslanko državnega zbora smo imeli na družabnem omrežju zanimivo debato o tej temi. Poslanka sicer podpira uvedbo ženskih kvot, kot jo je pred nekaj dnevi podprla tudi Evropska komisija, želel pa bi izpostaviti nekaj drugega. Poslanka (ki jo sicer spoštujem in mislim, da je ena redkih, ki vodi to Slovensko politiko v pravo smer) je (malo za šalo, malo zares), omenila, da "vsi vemo, da prihaja obdobje ženske vladavine na vseh področjih". Sprašujem se, kaj je "ženska vladavina"? Moški in ženske smo si med seboj različni - ne samo po biološki plati, ampak tudi po razmišljanju, po dojemanju sveta. Ali je torej "ženska vladavina" kaj drugačna od "moške vladavine"? Glede na velike razlike med ženskim in moškim dojemanjem sveta, med moškim in ženskim delovanjem - med moškim in ženskim vodenjem - bi morala biti.

Mislim, da se vsi strinjamo, da smo v zahodnem svetu glede enakopravnosti spolov prišli daleč. Ker smo si moški in ženske med seboj različni, nikoli ne bomo enaki, a smo si enakovredni in imamo enake možnosti. Vprašanje je torej: zakaj številke v upravah podjetij kažejo drugače?

Moški smo po naravi avtokrati. Moški način vodenja je totalitaristični način vodenja, moški vodja udari po mizi in zahteva svoje. "Pravi" moški ni demokratičen - pravi moški ve, kaj hoče (ali je vsaj prepričan, da to ve), in to zahteva. Pravi moški je človek akcije in nima časa za demokracijo.

In takšno je današnje vodenje podjetij. Medtem ko imamo v politiki urejeno demokracijo, tega v podjetjih ni. Podjetij ne vodimo demokratično - v podjetju imamo vsak svojega šefa, naš šef ima svojega šefa, in njegov šef ima nad sabo lastnika kapitala. Podjetje se vodi zelo hierarhično in totalitaristično. In ker moram delati tako, kot reče šef, in ker šef dela po navodilih svojega šefa - posledično vsi delamo v službi kapitala, v službi kapitalista. Lastniki kapitala pa to niso postali zaradi svoje dobrosrčnosti, to so postali zaradi svojih sposobnosti. Sposobnosti in želje po nakopičenju bogastva - sposobnosti prerazporejati premoženje. Sposobnosti zaposliti svoje delavce tako, da lahko večino premoženja poberejo lastniki sami - saj v nasprotnem primeru ne bi bili kapitalisti in bi bil na njihovem mestu nekdo drug.

Zaradi takšnega načina vodenja, ki je na kožo pisan predvsem moški populaciji, so moški veliko uspešnejši v takšni ureditvi in veliko lažje pridejo do vplivnejših položajev. Tak avtokratski način ustreza kapitalistom, kapitalisti poskrbijo za prerazporeditev premoženja, delavcem pa pustijo ravno dovolj, da lahko ti (bolj ali manj) normalno preživijo in se ne upirajo preveč. In vsi bomo živeli srečno do konca svojih dni - v pravljični deželi kapitalizma.

Ker boste nedvomno vprašali, zakaj pa so potem moški toliko uspešnejši tudi v politiki - kjer predvidoma vlada demokracija, ne totalitarizem? V današnji družbi vlada kapital - podjetja in korporativna politika vpliva ne zgolj na gospodarstvo - vpliva tudi na miselnost, vpliva na družbeni razvoj - in posledično na politiko. Ko se bodo začeli premiki v korporativni politiki, takrat ne bo potrebno uvajati sprememb v politiki - spremembe bodo prišle same.

Ženski način vodenja je demokratični način vodenja. Ženska ne vlada s trdo roko. Med branjem tega imejte v mislih, da so danes ženske na vodilnih položajih v večini ženske, ki so uspele v moškem svetu - in zaradi tega predvsem na moški način. Če ne vidite svoje šefice kot prijazno demokratično voditeljico, je to zato, ker je morala za svoj uspeh v pretežno moškem svetu uporabiti moške, avtokratske vrline. "Prava" ženska je "mati" - ne samo v dobesednem pomenu, ženska voditeljica je "mati" podjetja in vodi podjetje na demokratičen način. Kakšna je torej "ženska vladavina", ki prihaja? Tu nimam v mislih "ženske revolucije", ženskega prevzema sveta - v mislih imam spremembe v glavah ljudi, ki bodo vodile ne samo k "naravnemu" uravnoteženju spolov v upravah podjetij, ampak tudi in predvsem k drugačnemu načinu vodenja podjetij.

In šele na tem mestu, do katerega sem prišel morda iz drugačnega vidika, kot sem prvotno nameraval, lahko predlagam spremembe, ki bodo vodile v boljši jutri.

Kapitalistično avtokratski način vodenja je potrebno spremeniti - potrebno je prenehati s prerazporejanjem premoženja iz žepov nižjih slojev v vrhnji odstotek najbogatejših. To lahko naredimo le tako, da podjetja vrnemo v roke delavcem. A pozor, ne označite me za marksista, ne zmečkajte me in vrzite v smeti.

Pravi način vodenja podjetij je pravi demokratični način soodločanja vseh delavcev. Primer takšnega načina vodenja si lahko pogledate v dokumentarcu američana Michaela Moorea: "Capitalism - A Love Story". Pravi demokratični način pa težko dosežemo, če je nekdo med nami lastnik našega kapitala - le-ta bo imel vedno moč nad nami, in tudi v sicer uradno "demokratičnem" načinu vodenja bi imel kapitalist še vedno moč avtokrata. Podjetje mora biti last vseh delavcev, posledično pa se mora dobiček podjetja razdeliti med vse delavce. Kaj s tem dosežemo?

Danes povečana produktivnost delavca vpliva le na prihodek lastnika podjetja in je delavca težko motivirati k večji produktivnosti. Delavec kot "solastnik" podjetja (to bi dosegli nekako tako, da nihče ni v praksi lastnik podjetja - podjetje ima v lasti 100% svojih delnic) bi bil visoko motiviran, saj bi njegovo delo neposredno vplivalo na njegov prihodek - tudi njegovi sodelavci bi bili visoko motivirani, da ga spodbujajo k delu in bi še manj kot danes v svoji sredini želeli obdržati premalo produktivnega, premalo motiviranega človeka. Višja produktivnost pa prispeva k višjemu standardu celotne družbe, takšen način bi torej posledično pripeljal do razcveta družbe kot celote. Ker bi delavci v nasprotju od kapitalista delali tudi v splošno korist družbe, njihovo podjetje torej ne bi bilo "profitno" podjetje temveč "neprofitno" - vsako podjetje lahko deluje brez dobička oziroma "na pozitivni ničli" - posledično lahko podjetje postavlja konkurenčne cene in je konkurenčno drugim podjetjem v panogi. Zaradi nižjih cen in višje kvalitete pridobiva kupce, zaradi boljših delovnih pogojev in plač pa privlači bolj izobražene oz. bolj "kvalitetne" zaposlene - takšno podjetje se brez težav širi.

Ena od politik takšnega podjetja bi morala biti tudi popolna transparentnost delovanja - od plač, cen, pogodb z drugimi podjetji. Vse odločitve bi sprejemali delavci demokratično na skupnih sestankih - odločitve ne bi sprejemal avtokratski šef, kapitalist, v svojo korist - sprejemala bi jo večina delavcev z glasovnjam. Podjetje bi delovalo za splošno skupno dobro, zato bi se tudi izogibali raznim "poslovnim skrivnostim" in patentom.

Takšno podjetje bi moralo prednostno sodelovati s podobnimi podjetji in na takšen način širiti gibanje, ki bi vodilo v večje družbene spremembe. Sprememba v miselnosti bi se začela odražati tudi v politiki in v drugih segmentih družbe, posledično bi se premaknile še dve oviri k splošni blaginji oziroma dva vzroka za krizo, ki sem jih v prejšnjem prispevku omenil, a se v njih nisem poglobil: birokratizacija in neproduktivno (uničevalno) delovanje. Samo visoka produktivnost lahko vodi v višji standard in boljše življenje. Pravijo, da denar ne prinese sreče - a večja blaginja vsekakor je nagrada za takšen miselni preskok. Lahko smo bolj poduhovljeni, pa hkrati živimo bolje tudi materiano.

Kako lahko torej k rešitvi krize prispevaš TI? Kaj te ovira, da ne ustanoviš takšnega podjetja? Kaj te ovira, da se ne povežeš z nekaj ljudi s podobnim znanjem in ustanoviš demokratično vodeno podjetje v lasti delavcev? Res je - ustanovitev podjetja stane. Kako je torej lahko podjetje v lasti delavcev, če pa je nekdo za ustanovitev plačal, če je nekdo vložil svoj kapital? Prvi cilj takšnega podjetja bi bil, da s svojim zaslužkom povrne začetni vloženi kapital začetnim vlagateljem - v tej fazi podjetje postane v lasti samega sebe oziroma v lasti delavcev, ki so v njem trenutno zaposleni.

Seveda se bodo takšna podjetja najprej razvijala v panogah z manjšim potrebnim začetnim vložkom, s širjenjem gibanja pa se povečevalo ne le število podjetij, temveč tudi število panog, ki jih pokrivajo. Takšno podjetje bi se začelo z združevanjem posameznikov, ki so pripravljeni tudi nekaj vložiti. Če se zbere več ljudi in vsak vloži nekaj - morda na začetku, preden se gibanje dovolj razvije, tudi s pomočjo bančnih kreditov, a to prakso bi bilo dobro pozneje na nek način ukiniti - je to mogoče. Če se lahko danes ustanavljajo nova podjetja, zakaj ne bi bila ta podjetja tudi takšna, kot jih opisujem v tem prispevku?

Kaj lahko torej prispevaš TI? Če ti je ideja všeč, jo širi. Če imaš določeno znanje, se poveži s podobnimi ljudmi in ustanovi podjetje. Skupaj bomo razvijali smernice gibanja - smernice transparentnosti, demokratičnosti, poštenosti in enakopravnosti - skupaj bomo rasli.

Tudi politika bi morala prispevati - lahko bi spodbujala k ustanavljanju takšnih podjetij in posledično prispevala k razcvetu gospodarstva in k blaginji za vse ljudi. A ne računajmo nanjo. Politika je stara gospa, malce okorna, ne prilagaja se rada. Malce je že naglušna in v sklepih jo trga, ne zanašajmo se na njo - ko bo čas, bo že prisluhnila in se nam bo pridružila, dobila bo novo energijo in nov zagon. Do takrat pa krizo rešujmo mi. Ljudje. Zaženimo ponovno naše gospodarstvo, naredimo to državo spet lepo. In spet našo.

Prosim podobno misleče za mnenja in kritike - sam sem zgolj en človek, za oblikovanje optimalnih postopkov pa je potrebno več ljudi, več strokovnjakov, več idej. Torej, prosim vas za komentarje, prosim vas za kritike. Na kaj nisem razmišljal? Kaj nam še manjka? Lahko komentirate spodaj, lahko mi pišete na mail. Upam, da se bomo premaknili - in s skupnimi močmi zavrteli ta svet v pravo smer.

24 komentarjev:

  1. Lepo si začel in pohvale za idejo. Pri ustanavljanju podjetja o katerem govoriš si je treba postaviti prava vprašanja.
    Kako je lahko podjetje uspešno? Odgovor: Da ustvarja nekaj kar lahko spravi na trg, idealno mednarodni trg, saj tako ustvarja dodatno presežno vrednost.
    Slednje je seveda popolnoma jasno vsakomur, ki ima kaj pojma o ekonomiji. Osebno mi ni bilo nikoli jasno kako da preštevilni genialni študentje na slovenskih (tehničnih) fakultetah, ki skoraj vsakodnevno prejemajo priznanja mednarodnih akademskih skupnosti, ne uspejo pridobiti sredstev za aplikacijo svojih idej in produktov. V svojih najbolj ustvarjalnih letih za drobiž prodajajo ideje mednarodnim korporacijam, ki jih mastno tržijo ali pa študenta zaposlijo in spet smo pri tipičnem begu možganov.
    Ideja bi bila neodvisen finančni sklad z nepovratnimi sredstvi, ki bi študentom določene stroke omogočal povezovanje idej in posledično izdelavo končnega produkta...Ne spoznam se dobro na pravo intelektualne lastnine, a ravno odliv presežnih vrednosti v tujino je treba nujno zaustaviti (primer Elana in slovenskega lesa sta tipična ropa in žalitev naših kakovosti). Imamo znanje in sposobnost, nimamo pa povezovanja in sodelovanja. To je treba spremeniti. Pametni ljudje željni povezovanja, združite se!

    OdgovoriIzbriši
  2. Malo za šalo, pa malo zares.

    Če ne bi bilo žensk, bi potrošniška družba že davno propadla.
    Pa naj kdo reče da imamo patriarhat.

    OdgovoriIzbriši
  3. Zanimivo branje. Nimam kaj konkretnega dodati, vsekakor je za vzeti v resni premislek.
    Morda samo mimogrede - poleg naštetih transparentnosti, demokratičnosti, poštenosti in enakopravnosti - še nekakšen 'dodatek' same po sebi umevne ekološke usmerjenosti podjetij... To je edina pripomba ki se mi tako na hitro utrne.
    Lep pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  4. Dobre vizije!
    Ena pripombica: Na Kongresnem trgu je računalnik
    s sobotne fotografije ugotovil prisotnost -
    s firbci, novinarji in policaji
    vred - 8172 ljudi!

    Turdus

    OdgovoriIzbriši
  5. Zelo dober prispevek, s katerim se popolnoma strinjam. Podjetništvo in povezave so nujne, da poskrbimo sami zase, vendar ne z obstoječimi formulami.Kaj mislim s tem? Kot nam praksa kaže, rek : pojdi v šolo, da boš visoko usposobljen strokovnjak in dobro zaslužil...enostavno ne pije več vode....pa da se razumemo, izobraževanje je temelj vsega...le "vsiljen pruski sistem " ne deluje več, saj je splošno privzet za vzgajanje "poslušnih vojakov ", to pa je pripeljalo do zgoraj naštete situacije, ki ustreza peščici ljudi.
    Človek je večplastno bitje in če pogledamo malo vase, to vemo. Le ne vemo, kaj s tem delati. Od kje nam misli, čustva..? Od privzgojenega šolanja, ki svoje rezultate "žanje" prav sedaj, v tem trenutku. Ta trenutek imenujem sama PRILOŽNOST !
    Vsi poznamo zgodbe, ko so ljudje padli na dno.
    Kaj pa je potrebno za dvig?
    Sedaj prihajam do bistva vsega. Ko smo na dnu, nas je tja
    pripeljalo naše splošno uveljavljeno " znanje " ( v glavnem mislim na podjetnike, za katere statistika razpolaga s podatki, da 90 % novih podjetij v prvih petih letih propade, od ostalih 10 % pa jih v naslednjih petih letih še 90% propade, ostalih deset procentov pa je živčnih razvalin - od vseh vsemogočih pritiskov...). Tisti, ki se po nekem " čudežnem ključu " dvigne, je spoznal, da potrebuje drugačno paradigmo ( prepričanje ), ker prejšnje ne funkcionirajo.
    Ne vem, če poznate tisti "vic" o Bogu, ki se je tržil. Povabil je človeka, da si ogleda pekel in nebesa, da se bo lažje odločil, kam hoče. Ko ga je Bog pripeljal v pekel, je zagledal dolgo mizo, ki je bila bogato obložena s hrano in pijačo. Ljudje ob njej so bili žalostni in shirani. V rokah so imeli žlice, ki so imele dolg ročaj in vsak je poskušal jemati hrano iz mize, vendar je ni mogel zaradi dolgega ročaja. Ta prizor človeku ni bil všeč.
    Nato ga je Bog peljal pogledati nebesa. Tu sta naletela na isti prizor...dolga miza, bogato obložena s hrano in pijačo. Ljudje ob mizi so bili veseli, zadovoljni...
    Vprašal je Boga, kaj je razlog take razlike. Bog mu je razložil, da v peklu hočejo nahraniti samo sebe in jim ročaj tega ne dovoljuje. V nebesih pa hranijo soseda, saj le tako lahko z ročajem dosežejo hrano.
    V tej zgodbi je podana rešitev za današnjo situacijo.

    In tu se sedaj nahajamo. Pred odločitvijo.
    Čisto vsi imamo na izbiro, da uporabimo svojo edino moč, ki jo posedujemo, in to je naš um oziroma naša podzavest. Naša podzavest ni nič drugega kot program, po katerem deluje naš um. Za drugačno življenje potrebujemo nov program, ki bazira na ljubezni do sebe, veri, da smo zmagovalci in da živimo v obilju in bogastvu....za razliko od sedanjega programa, ko se ljudje ne cenijo, ne verjamejo, da so dovolj sposobni, naravnani so na premalo, na preživetje - to je naredil "pruski sistem" izobraževanja. Tako naravnane množice je lahko manipulirati.Če hočemo spremembe, je nujno reprogramirati vsak sebe in dvigniti svoje čustveno stanje. Ne dobimo tistega, kar mislimo, temveč kakršen podzavestni zapis imamo...in situacija nam kaže, kje smo ...

    Zato predlagam najprej ustanovitev " male šole " , kjer bomo pričeli s spremembami naših podzavestnih zapisov pomanjkanja, strahu, nemoči... v zapise uspeha in obilja ter bogastva....

    Mama :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Hvala vsem za komentarje, pa vsak nekaj prispeva :)

    "Mama", kakšna bi bila ta "mala šola"? Na vsakem vogalu nam nekdo ponuja "duhovno preobrazbo", ampak instant vikend tečaj duhovne preobrazbe ne prinese drugega kot zopet nekomu polno denarnico :)

    Razni "the Secret"-i tudi niso neke hude skrivnosti, ampak se mi zdi samo neko zelo površinsko zatlačevanje nekih impulzov, ki so znotraj nas. Če se bojim uspeti, morda tega ni potrebno "preprogramirati", ker to pomeni v praksi "zatlačiti" - ampak ugotoviti vzrok. Morda pa čutim, da temu nisem dorasel in bi ob uspehu to zlorabil v slabe namene. Veliko je možnih vzrokov, ampak te je potrebno odkriti in jih odpraviti. To so prepreke, in ko jih umaknemo, je pot odprta, vse steče.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Se popolnoma strinjam s teboj...in vse preveč "instant gurujev" ponuja svoje " storitve "...seveda v imenu zaslužka....nič nimam proti njemu, saj vsak, ki dela in je strokovnjak na svojem področju, je njegovo delo ovrednoteno...delo zaradi zaslužka je " rak rana " današnje družbe...drugi vidik pa je, če odkriješ svoj dar in ga daš ljudem.... tedaj učiš iz lastnih praktičnih izkušenj...je to drugačen pristop....zato stvari ne moreš " zatlačiti " - saj se vedno znova vrnejo-ojačane. Ko si že omenil " The Secret " - to je tipičen primer, ko so bila navodila podana v enostavnem in vsakemu razumljivemu jeziku...ljudje smo se navdušili nad temi vedenji - zato je uspešnica, ker se je dotaknilo toliko milionov ljudi..film je "nagovoril" pravi del ljudi,ki ga imamo vsi v sebi....v praksi pa je malo drugače...sedaj ima vsak na izbiro dvoje...zamahneš z roko in rečeš, to je larifari...in ugani, imaš prav...lahko pa pričneš raziskovati povedano..in trenirati pri sebi naučeno...in ne boš verjel, zadeve delujejo :)zato "mala šola" saj je to malo daljši proces v človeku in je "kontra" uveljavljenemu pruskemu sistemu...in tak pristop že uspešno deluje na različnih koncih sveta...in sam si dejal, ko se umakneš samemu sebi( edina prepreka smo si sami ) je pot odprta, vse steče...:) lep dan mama

      Izbriši
  7. se strinjam z tem da za življenje ne rabimo veliko ,potem mi pa žena reče da otroci ne bojo dosegli standardov vrstnikov in lepo po demokratično hodim v sluzbo namesto da bi obdeloval zemljo.demokracija pa taka.mi pa ljudje sploh nočejo verjet ko se pogovarjamo in ko rečem da država smo ljudje.

    OdgovoriIzbriši
  8. Na ta način podjetja delulejo in to že precej časa v J.Ameriki. Ampak misel(sploh pa pomisel) na to v našem evropsekem sistemu je nepredstavljiva. In to zaradi razloga, ki si ga navedel v odstavku o pohlepu. Poleg tega je še manj misljiva v S. Ameriki, kjer, kot si sam pripomnil bi te označili za komunista(ne za Marksista...hehe).
    Sicer pa zelo lepo napisano in predsatvljeno. Pohvale vredno. Če bi več ljudi tako razmišljalo bi mogoče še imeli možnost. Tako pa mislim, da bomo padli v vojno kapitalizma med Kitajko in "zahodnim" svetom, kjer se bo počasi, a zanesljivo zahodnim demomokratom jebalo za ljudi, samo da dobijo bitko s Kitajsko.

    OdgovoriIzbriši
  9. Pozdravljeni, všeč mi je Vaše razmišljanje. ČE ne bo večjih sprememb v vdsvtvu vlade v smeri, da bodo na oblasti ljudje, ki bi nas podpirali v tej pozitivni smeri razvoja, bomo morali gledati na vse možnosti. Konec koncev smo sami odovorni za svoja življenja. Lahko se tudi izselimo. Če pa vztrajamo tukaj, si moramo SAMI narediti, da nam bo lepo živet. Da se. Če ima kdo kakšne pozitivne izkušnje glede podjetništva, glede tega kako trži svoje ideje, prosim, da jih podeli z nami. Povezati se moramo in učiti od tistih, ki jim je uspelo. LP

    OdgovoriIzbriši
  10. Bi dodala marsikaj, pa ne vem kje bi začela. Zato bo komentar zelo konfuzen. Se že v naprej opravičujem. Če gledam svoj problem. Univerzitetno izobražena iz inženirske stroke, z mislijo na odhod v tujino že v naslednjem letu. Če gledam druge, vsi še nekako vztrajajo v SLO, živijo pri tastarih enega ali drugega partnerja, in še niso čisto obupali, čeprav je vsaj eden brezposelen. Tudi podjetništvo, ko me znanec pokliče, me povabi na pijačo. Oče je takoj po osamosvojitvi odprl d.o.o., vendar trenutno podjetje minimalno deluje, namerava ga spet dvigniti, z upanjem tudi na mojo pomoč. Ko berem vaš blog, se mogoče na koncu tunela res kaže luč, vendar imam občutek, da je trenutno kolektivna zavest v Sloveniji zelo negativno nastrojena proti vsem spremembam. Ljudje so siti slabih sprememb, ki so sprva kazale predvsem v osebnem življenju vsakega posameznika. Prej sramotna tema, ki je rosila oko in tresla glas, je sedaj že običajna tema na kofetih in v času vsakodnevne vožnje do Ljubljane. Žal, mislim da se bodo morali najprej pohlepni volkovi med seboj pogristi in požreti, da jih bo ostalo samo še par. Takrat bodo postali zelo lahke tarče za nas ˝rajo˝. Šele takrat bi vaša miselnost morda prišla do izraza.

    OdgovoriIzbriši
  11. Še nekaj bi dodala. Ko gledam v denarnico. Urbana, Petrol, Tuš, Špar in druge kartice. Na vseh imam naloženo nekaj denarja, ali pa se da z njihovo kartico celo plačevati, kot npr. v Merkatorju. Če bi vsak pogledal znesek vseh kartic, bi se pri vseh nas verjetno gibal minimalno okoli 20€. Ta denar bi lahko imela naložen na bančnem računu. Pa ga nimam. Zakaj? Kaj me je odtegnilo od tega? Dobro, nekje ti pač direktno na kartico naložijo nek majhen znesek. Lahko bi si mislili, prokleti trgovci, denar mi kradejo. Po drugi strani pa je to denar, ki si ga podjetje nekako pridobi pri strankah in ne od banke!!! (Zakaj ne od banke??? Jim je mogoče denar od banke težko dobiti? Zelo verjetno.) V zameno, ker kupuješ pri njih, pa dobiš neko nagrado, ugodno znižanje, torej obresti. Vse bolj se mi zdi, da banke zgubljajo na pomenu, da se je začel tok denarja drugače organizirati. Tako bi se lahko organiziral tudi slovenski razvoj. Pri nas politiki slišijo samo banke, banke, banke. Ne banke. Kot vidimo primer s karticami, bodo banke zgubile na veljavi. Vlaganje v banke je v mojih očeh podobno kot vlaganje v staro tehnologijo. Politiki bi morali slišati razvoj, razvoj, razvoj. Vsako podjetje, ki je kdajkoli šlo v stečaj, je verjetno imelo svoj razvojni oddelek. Ta oddelek bi po stečaju nemudoma moral preiti v last razvojne strukture-recimo ji zadruge. Zakaj? Zato, da bi razvoj ostal v SLO in da bi se nek izdelek razvijal naprej. Zato da bi pilotne naprave ostale delujoče in v SLO rokah, da bi se na njih še dalo narediti kakšno raziskavo, ali vsaj diplomo, ali pa jih celo zagnati ob povečanem povpraševanju. Trenutno v nekem povprečnem podjetju ni denarja za razvoj. Veliko pričakujejo od fakultet, zavodov, inštitutov, torej javne uprave, kjer tudi ni denarja za raziskave, verjemite mi na besedo, marsikateri inštitut bi se vključil v nek projekt, pa nima denarja za lastno udeležbo, kaj šele da bi lahko ˝zalagal˝ podjetje. SLO bi postala močna le, če bi razvojni oddelki bili veliko bolj spoštovani. S kolegom, ki bi rad zagnal podjetje, sva veliko predebatirala. On je še stare šole, če lahko tako rečem. V njegovih očeh je razvoj strošek. Veliko jih tako razmišlja, zato je tudi je tako, kot je. Se pa ne zavedajo, da je negativni rezultat nekega poskusa dober rezultat, ki ti pove kaj ne deluje in česa ne poskušaj več na tak način. Torej, v razvoju je moč. Le denar je treba speljati mimo bank k njim. Pa nekako zaustaviti škodljive javne razpise, ki ti preprečujejo nabaviti res kvalitetne aparature. Moje razmišljanje.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Se popolnoma strinjam s teboj Sisi. Sama sem šla še dlje in raziskovala vse te silne manipulacije s strani uradnih institucij, kot so banke in trgovske verige z "žegnom" vlad in ko po začetni zmedi vseh mogočih informacij izkrisaliziraš čisto sliko, prideš do gromozanske manipulacije množice vseh nas. Najprej bi se doatknila bank, nad katerimi držijo roke vladne institucije : - a vam je znano, da banka nastane le za borih manj kot 2000€ ustanovnega kapitala "elite", ki privabi množico s sloganom "privoščite si to in to, mi vam posodimo denar, plačali boste kasneje...in ker hočemo hitro zadovoljitev, vzamemo kredit in se zavežemo, da bomo po obrokih odplačali, kjer ima banka zaslužek in ga najprej odplačamo...banka je "pričarala" navidezen denar, ki ga nima, ko pa podpišemo pogodbo, smo se obvezali, da bomo "nahranili" banko in vrnili denar, ki ga ni imela ter jamčimo npr. z nepremičnino kot garancijo.In ker je takih hitrih zadovoljitev iz naše strani veliko, se naenkrat znajdemo v "podganji dirki" ( p.s.priporočam branje knjig Roberta Kiyosakija ), ko garamo vedno več, da odplačujemo nabrane kredite in vse ostalo, tako da nimamo več časa zase, za svoje družine in nas je strah, ali bomo "speljali" mesec...in če se nam kaj zgodi in ne moremo več plačevati, je banka opredmetila denar, ki ga ni imela...bančniki pa si "bašejo" žepe in uživajo v svojem razkošnem življenju v imenu " garaške" množice....da je temu tako, naredi preizkus in položi npr.20€ na TRR in jih pusti tam ležati...kmalu boš TI dolžna banki, tvojih 20€ bo izginilo za stoške banke, ki si jih zaračuna za hrambo tvojega denarja....NAROBE SVET in mi to dopuščamo...človeško psiho oz. naša čustva poznajo v "nulo" in to lepo izkoriščajo...ker pa ima dan 24 ur, ljudje ne zmorejo več delati za vse obremenitve, ki so nam jih lepo na tiho "uturili"...in ko so ljudje utrujeni od vsega skupaj in se pričnejo jeziti...jim pokažejo "krivca" za vso bedo in tako pričnejo vojne...in "elita" se zopet "masti", v tem primeru s prodajo orožja obem stranem...ljudje se med seboj pobijajo in za njih čistijo prostor, ponovno za njihove sprevržene malverzacije...lep dan mama

      Izbriši
    2. Drugi del so trgovske verige, ki nam jemljejo denar iz žepa.Lepo, da so nam dali kartice zvestobe in pa zadnje čase ( posnemajo projekt, ki poteka na globalni ravni - povezovanje pametnih potrošnikov) nam vse več trgovcev vrača določen % zneska za določen artikel na kartice zvestobe nazaj. Seveda so ti procenti smešni, če poznaš strukturo cene proizvoda.Je pa lepo s svojimi nakupi "zaslužiti" po par centov za vsakokraten nakup, ki kmalu prerasejo v par €..in to je lep občutek za potrošnika in se radi vračamo nazaj. Ko pa pogledaš malo globlje v celotno sliko...ni naključje, da so trgovci med najbogatejšimi zemljani...Tudi tu imajo zaposlene psihologe 24 ur/dan, ki študirajo nas in naše navade...ko daš kartico zvestobe na blagajni, zabeleži vse nakupe in posledično spremljajo naše "potrebe", če ne pa pa jo "ustvarijo" s svojimi reklamami...sedaj je že javno znano, da trgovci na izdelek proizvajalca, dodajo najmanj 60% pribitka samo zato, da izdelek postavijo na svoje police za nas...v tej 60%marži si obračunajo vse nabave,vse stroške... svoje zaposlene in svoje nove centre, kamor zahajmo in zopet kupujemo...torej za izdelek, ki ga niso proizvedli, služijo, mi pa to podpiramo z lastnimi nakupi, ker potrebujemo te izdelke. Proizvajalec, ki je zaslužen za izdelek, dobi plačilo za svoje delo ZADNJI v verigi ( ponavadi po 90. dneh, za razliko od trgovcev, ko dobijo € TAKOJ ). Ali ne bi bilo bolje, če bi kupovali direkt od proizvajalcev in za svoj denar zahtevali kvalitetno blago ? Tako pa lastniki trgovskih verig pritiskajo na proizvajalce tako, da jim nižajo cene in jih primorajo, da za svoje izdelke uporabljajo "umetne" pospeševalce rasti ali kemično ustvarjene izdelke, ki so na dolgi rok škodljivi nam potrošnikom. Ni slučaj, da so že dojenčki "alergični" npr. na mamino mleko, da kaj hujšega sploh ne omenjam...ne potrebujemo več vojn v klasičnem smislu...s stalnim "bombardiranjem" našega telesa z raznimi kemično obdelanimi izdelki "zbolimo" in nato potrebujemo novega proizvajalca "kemije"...to je farmacija, ki lepo bogati na račun "bolnih" s svojimi zdravili....
      Če na hitro izračunaš...če zapraviš v trgovini npr. 300€/mesec, si 60% dal trgovcu, kar je 180€ tvojega zapravljenega denarja za njihove zaslužke ...nazaj na kartico pa ti da npr. 15% od točno določenih artiklov,pa recimo, da ti vrnejo vsega skupaj, čez cel mesec, krepko navzgor zaokroženo 1%...je to cele 3€, ki jih zopet porabiš v isti trgovini z vsemi maržami....Alternativa : potrošniki potrebujemo proizvajalce, ki proizvajajo zdrave izdelke in jih kupujemo direktno od njih, brez posrednikov....to je win-win situacija...lp mama

      Izbriši
    3. Ali pa odprtje neprofitnih trgovin, ki bi konkurirale. Da se ljudje organiziramo in kupujemo direktno. Naročim, kar rabim (prek interneta), 1x na teden pripelje tovornjak z robo v vas in jo pusti v sosedovi garaži, kamor zvečer pride cela ulica/cela vas, da pobere robo. Sosed za nagrado dobi nek odstotek in obilo dobre volje kot nadomestilo za njegov čas in njegovo garažo (majhen odstotek, ne 60%). Mogoče bi se dalo kaj takšnega organizirat ...

      Izbriši
  12. BLA BLA BLA BLA BLA BLA BLA BLA BLA BLA BLA BLA BLA BLA BLA BLA BLA BLA.
    Well being od ljude je odvisn sam od države in dokler bojo na vrhu države zadolževal se in polnil lastne žepe, pol bo raja najebala. A te vaše komunistične težnje, razporedit firmo med delavce bla bla bla kr neki.
    Mal si poglejte na youtube milton friedmana.Mel ste komunizm 45 let skor pa ste ga razjebal, mel ste pred tem kraljevino SHS pa ste jo razjebal, mate zj kapitalizam pa demokracijo pa se še čez to bunite. E pa koji vam je k....
    Tis k pa sanja nirvano na tem svetu, dokler je vsak posameznik pohlepen nema toga niti se bo kdaj to spremenil v bližnji prihodnosti :S

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kaj pa je tvoj predlog? Gledamo, kako nas kradejo in jokamo o krivici? Jokamo, kako smo odvisno od države in sami nič ne moremo? Ne, hvala! Ali morda da upamo, da se bodo spremenili ljudje na vrhu države in nas popeljali v boljšo prihodnost? Volimo jih sami, in dokler jih volimo vsi, sem odvisen od svojega pohlepnega soseda in svojega pohlepnega znanca. Ne, hvala! Dokler ne bom sam poskrbel za svojo prihodnost, tudi nihče drug ne bo.

      Izbriši
  13. Ja, vse ok, samo ti Rado nisi nikoli imel zaposlenih niti nisi bil podjetnik. Ker to, kar pišeš, sem jaz z 12 zaposlenimi prakticiral, na koncu so mi delavci z pridobljenim mojim znanjem in demokracijo v podjetju (vse jim je bilo dovoljeno, skupaj smo odločali itd itd ) "zabili nož v hrbet" in odprli svoja podjetja in z pridobljenim mojim znanjem sedaj delajo dalje... saj ni problem, nič se ne jezim zato, ampak to je realnost pohlepa ;)Tako da bo treba nekaj drugega se spomniti :) naprimer tole: http://youtu.be/l7uOBNZZ7cY

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Zanimiva izkušnja. Žal je pohlep res največja težava današnjega časa. In vse bolj se kaže, in z lahkoto lahko dokažemo, da gre za pohlep vseh ljudi, ne za pohlep "kapitala". Kapital je le tisti, ki mu toliko bolje uspeva. Lahko pa s svojo izkušnjo veliko prispevaš. Če bi bil pripravljen napisati prispevek o tem, bi ga z veseljem objavil ... O tem, kako je tvoje podjetje delovalo, kaj se je zgodilo - kaj misliš, da so vzroki tega ...

      LP,
      Rado

      Izbriši
    2. Video pa si bom pogledal ob prvi priložnosti ... Hvala.

      Izbriši
  14. Hvala Rado za dobre ideje. Bom si shranil tvoje pisanje in ga še prebral. Naj ti povem, da s kolegom ustanavljava podjetje, ki gre v smeri tvojega razmišljanja. Seveda, če se bo vse dogajalo po načrtih je ideja delati in konec leta predstaviti rezultate vsem zaposlenim in če je dobiček, tudi zaposlene vključiti v delitev dobička (če je dobiček dober, bi bila tudi izplačila zelo dobra in ne neki drobiž). na ta način bi bili tudi delavci motivirani, da delajo dobro, ker bi na koncu imeli nekaj od tega. V nekaj letih, če bi bilo podjetje uspešno, bi se delavcem omogočili odkupi deležev v višini ne vem, 20%. Vse pomembne odločitve pa bi na nekih sejah predebatirali skupaj vsi zaposleni, vendar pa bi bila končna odločitev še vedno v rokah večinskega lastnika. Prav tako bi vsi zaposleni vedeli za finančno stanje podjetja v vsakem trenutku. Treba je tudi poudariti, da delavci, ki zavestno delajo v škodo podjetja, v trenutku ostanejo brez službe. Torej v smislu dobro se nagrajuje, slabo kaznuje.
    Slišal sem že, da je moje razmišljanje utopično pa vendar mislim, da bi tako bilo bolje in zaposleni bi razvili pripadnost podjetju.
    Ni čisto po vzoru tvojega razmišljanja, je pa precej v tvoji smeri.

    Iztok

    OdgovoriIzbriši
  15. Želel bi vse, ki ste prebrali tale prispevek, usmeriti v nadaljnje izobraževanje. Verjetno ste nekateri že opazili, da sem v prispevku odkrival toplo vodo. Podoben sistem je že razvit in uporabljen v mnogih državah, le v Sloveniji ga skorajda ni. Tipu podjetja se reče kooperativa ali po naše zadruga. Zadruge so bila edina zasebna podjetja v bivšem socialističnem sistemu in se bistveno razlikujejo od t.i. družbene lastnine (ki je bila osnova socializma in s katero se ne morem strinjati). Torej, preberite več o zadrugah in širite svoje znanje. Zadruge so upanje za prihodnost Slovenije.

    Uspešno leto 2014 vam želim!
    Rado.

    OdgovoriIzbriši

  16. PROSIM PREBERI!!!! PROSIM PREBERI!!!! PROSIM PREBERI!!!! PROSIM PREBERI!!!!

    Hey Guys !!! vesela sem rudnik dobil od Luana. Moja prazno kartico ATM lahko umakne 2000 € dnevno. Sem ga dobil od njenega prejšnjega tedna in zdaj imam 14.000 € zastonj. Slepa ATM umakne denar iz vseh bankomatov in ni ime na to, da ni sledljiv in zdaj imam denar za podjetja in dovolj denarja za mene in mojo družino, da živijo na .I sem res vesel sem spoznal Annie, ker sem spoznal dva človeka pred njo, in da so svoj denar, ne vedoč, da so prevare. Ampak sem srečna. Annie poslal kartico preko DHL in sem ga dobil v dveh dneh. Če želite svojo kartico od nje zdaj se ji ni všeč druge scammer pretvarja, da ima kartico ATM, Ona ga navajate brezplačno pomagati ljudem, čeprav je nezakonito, vendar pa pomaga veliko in nihče ne ujame. im hvaležna Annie ker je spremenil svojo zgodbo naenkrat. Kartica deluje v vseh državah, razen na Filipinih, Maliju in Nigeriji. Annie je e-poštni naslov je atmhacker2015@gmail.com, ..

    OdgovoriIzbriši

  17. Why do u go to the bank for loan which u will have to pay back, when u can actually take as much as u want from the bank without having to pay back .... Try this today...

    GET SOMETHING NEW!!!

    Get Euro 5,500 Euro every day, for 2 years!

    See how it works, Do you know you can hack into any Auto Matted Teller Machine(ATM) with a hacked ATM card?? Make up your mind before applying, straight deal... Order for a blank ATM card now and get millions within a week!: contact us

    via email address: bizzatmconcept@gmail.com

    We have specially programmed ATM cards that can be use to hack ATM machines, the ATM cards can be used to withdraw at the ATM or swipe, at stores and POS. We sell this cards to all our customers and interested buyers worldwide, the card has a daily withdrawal limit of Euro 5,500 on ATM and up to Euro 50,000 spending limit in stores depending on the kind of card you order for:: and also if you are in need of any other cyber hack services, we are here for you anytime any day.

    For more Inquiry, E-mail us on... bizzatmconcept@gmail.com


    HERE IS OUR PRICE LIST FOR THE ATM CARDS:

    Cards that withdraw 5,500 Euro per day costs $350 Euro

    Cards that withdraw Euro 10,000 per day costs $450 Euro

    Cards that withdraw Euro 35,000 per day costs $850 Euro

    Cards that withdraw Euro 50,000 per day costs $4500 Euro

    Cards that withdraw Euro 100,000 per day costs $7500 Euro

    make up your mind before applying, straight deal!!!

    The price include shipping fees and charges, order now: contact us via

    email address: bizzatmconcept@gmail.com

    OdgovoriIzbriši