torek, 28. avgust 2012

Umetna sreča in teorije zarote

Prebral sem naslednji članek na spletni strani časnika Independent: Teen cannabis use may damage brain for life, warns major study. Če na kratko povzamem vsebino: raziskovalci so ugotovili, da uporaba marihuane pri najstnikih trajno poškoduje možgane. Posameznikom so izmerili IQ pri 13 letih, nato pa ponovno pri 38 letih. Posamezniki, ki so pred 18 letom redno uporabljali marihuano, so pri 38 letih imeli v povprečju za 8 točk nižji IQ od ostalih.


V podrobnosti se ne bom spuščal, ker ne želim komentirati članka. Komentirati želim komentar pod omenjenim člankom. Citiram komentar:
There have recently been various scientists, people and Governments speaking out about a more widespread decriminalisation of marijuana. Economies could do with the kick start it would offer. Etc.
Big pharma does not want this - they do not want a population of relaxed, happier, chilled out people because they would not be able to sell us endless supplies of their drugs. And given that big pharma is very rich and the very rich get their way every time with legislation, etc, it is a no brainer that we are now being subjected to made up reports that wildly exaggerate the risk, so that the idea that we might be treated as grown up enough to make up our own minds is firmly shut down.
What sort of namby pamby, brainless idiots have we become, that we need permission from the demonstrably dishonest and crooked before we live how we want to?
I don't believe a word that comes out of any "thinktank" "study group", "Government sponsored study" etc, and if you take such reports seriously, then you are, frankly, a gullible fool.
Komentar mi sam po sebi niti ne bi padel v oči. Vendar pa imajo na spletni strani možnost ocenjevanja komentarjev - kar mi je padlo v oči je, da se je kar 82% bralcev strinjalo z napisanim.

Postali smo nepozorni. Tako smo postali prepričani v "teorije zarote", da smo začeli slepo verjeti vsemu, kar ponujajo. Ker ne verjamemo več vladam, ker ne verjememo korporacijam, smo naredili ravno obratno: začeli smo nekritično zaupati njihovim nasprotnikom. In ponovili enako napako. Dokler smo naivni, smo naivni. Ni važno, kdo nas nateguje - nekaj časa so to vlade, ko ne verjamemo več vladam, so to lahko teoretiki zarote, ki jim ponovno nekritično zaupamo in za svoje vzamemo vse, kar nam povejo. In s tem stopimo v novo nevarnost.

Seveda je prav, da bi bili ljudje sproščeni in srečnejši, kot piše komentator. Vendar srečnejši bomo, če se bomo spremenili, če bomo stopili iz svojih destruktivnih vzorcev, če se bomo odpovedali pohlepu in škodoželjnosti. Ne pa s pomočjo - umetnih ali naravnih, razlike ni nobene - substanc, ki nasilno, kemično spreminjajo obnašanje naših možganov.

Ne pravim, da so vse teorije zarote lažne. Govorijo in pišejo se neuradne stvari, ki imajo svoj smisel. Kaj pa, če vlade želijo zadrogirane, nesrečne, depresivne (marihuana dolgoročno povzroča depresijo) - in posledično poslušne državljane? Državljane, ki ne bodo imeli volje upirati se njihovim perverzijam, njihovi zlorabi moči? Potrebno je zatreti ljudi, posebno individualiste, ki jih ne poslušajo slepo, ki imajo alternativne vire novic, potrebno je zatreti teoretike zarote - ti so namreč tisti, ki širijo neposlušnost, ti so tisti, ki širijo informacije, ti so tisti, ki lahko zanetijo upor. In kaj lažjega kot uporabiti njihovo lastno orožje - in njihovo orožje so njihove informacije - proti njim. Kaj lažjega kot podtakniti lažno informacijo. Le ti jo bodo zagrabili, to pa bodo podprli in razširili še redni uživalci te droge. Informacija se bo hitro razširila, ker je všečna določeni populaciji - kot virus se bo s te populacije rednih uživalcev kanabisa razširila na populacijo aktivnih upornikov proti oblasti in teoretikov zarote, ter jih kot bolezen uničila od znotraj.

Zato, kot sem že pisal - ne sprejemajmo informacij nekritično, izzovimo vsako informacijo, najprej s svojo intuicijo, s tem, kaj ima največ smisla, potem pa si še pridobimo mnenja, dobimo informacije, preverimo jih. Namreč, "What sort of namby pamby, brainless idiots have we become ... and if you take such reports seriously, then you are, frankly, a gullible fool." In še enkrat: če iščemo srečo, ali jo bomo res našli s kemičnim spreminjanjem naših občutkov?

Ni komentarjev:

Objavite komentar